Веб-портал міста Люботин » Головна » Тарифом ПАТ «Харківгаз» не передбачено коштів на заміну непридатних лічильників споживачів

 Тарифом ПАТ «Харківгаз» не передбачено коштів на заміну непридатних лічильників споживачів
Автор: Chekardina   Додано:29 травня 2018   Переглядів:493   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

Тарифом ПАТ «Харківгаз» не передбачено коштів на заміну непридатних лічильників споживачів

 

Впродовж 2018 року ПАТ «Харківгаз» профінансувало повірку 14,2 тис. лічильників газу мешканців Харківської області. За підсумками повірки, 4,1 тис. лічильників були відремонтовані, 7 тис. лічильників визнані непридатними до експлуатації. Втім, діючим тарифом на розподіл газу не передбачено коштів на їх заміну споживачам газу.

 

В переважній більшості непридатними є лічильники, які використовуються споживачем доволі тривалий час – понад 15 років. Для заміни лічильників, що вийшли з ладу, ПАТ «Харківгаз» щорічно потребує 24,5 млн. грн. За останні два роки ПАТ «Харківгаз» неодноразово зверталась з пропозицією до НКРЕКП передбачити статтю витрат на заміну приладів обліку та створення обмінного фонду в тарифі компанії. Але тариф не був переглянутий.

 

«Якщо тарифом не передбачена можливість профінансувати певні потреби, ПАТ «Харківгаз» не має підстав витрачати за нецільовим призначенням кошти, що надходять від споживачів. Нині тариф ПАТ «Харківгаз» складає 72 коп. з кожного оплаченого споживачами кубу газу. Цей тариф востаннє переглядався 1,5 роки тому та був зменшений на 1,1%», - зазначила комерційний директор ПАТ «Харківгаз» Ірина Лістова.

 

Враховуючи чисельні звернення споживачів, щодо можливості провести заміну лічильника за рахунок газової компанії, ПАТ «Харківгаз» пропонує своїм клієнтам дочекатись рішення регулятора - НКРЕКП про включення необхідних витрат в тариф ПАТ «Харківгаз». За бажанням, споживачі також мають право встановити лічильник газу за власний кошт.

 

Повірка приладів обліку проводиться відповідно до вимог Закону «Про метрологію та метрологічну діяльність» державним підприємством Укрметртестандарт. Вартість повірки сплачується за рахунок тарифу ПАТ «Харківгаз». Якщо за результатами повірки лічильник споживача визнано держповірителем непридатним до експлуатації та лічильник не може бути відремонтований, необхідно проводити заміну приладу обліку.