Веб-портал міста Люботин » Головна » Небезпека від нафтопродуктів у воді

 Небезпека від нафтопродуктів у воді
Автор: Lubotin   Додано:28 лютого 2024   Переглядів:34   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Небезпека від нафтопродуктів у воді



Внаслідок катастрофи після чергової терористичної атаки російськими БпЛА 09.02.2024 в Немишлянському районі Харкова через влучання в об’єкт критичної інфраструктури, на якому зберігались ємності з паливо-мастильними матеріалами, відбулось потрапляння нафтопродуктів у річку Немишля та далі за течією в річки Харків, Лопань, Уди.

    Нафтопродукти — це складна суміш вуглеводнів, що складається як з ароматичних, так і з аліфатичних вуглеводнів. Компоненти нафтопродуктів, а саме летючих органічних сполук (ЛОС), таких як бензол, толуол та ксилоли, а також поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ), що пов’язані з несприятливими наслідками для здоров’я людей. Взаємодія з високою концентрацією ЛОС викликає токсичність центральної нервової системи, що спричиняє такі симптоми, як головні болі, втому та запаморочення. Вплив ЛОС може погіршити імунну систему через окислювальний стрес та зменшити кількість лейкоцитів. Поліциклічні ароматичні вуглеводні викликають такі симптоми, як нудоту, подразнення шкіри та очей після гострих, високих рівнів експозиції. Вплив ПАВ під час вагітності може призводити до зниження ваги та гормональних порушень.
   Нагадуємо, що запідозрити наявність нафтопродуктів у воді можна за стійким характерним «бензиновим» запахом, неприємним смаком, а також зміною кольору.
   Харківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області наголошує, що у зв’язку з цією катастрофою та потраплянням нафтопродуктів до річок, необхідно:
– не використовувати воду зі свердловин, каптажів, колодязів, розташованих  на присадибних ділянках у зоні водозбірних басейнів річок Немишля, Харків, Уди без підтвердження її якості та безпечності;
– для питних потреб використовувати тільки воду гарантованої якості (бутильовану або водопровідну).