«ПЕРВОЦВІТ – 2024»
Автор: Lubotin   Додано:4 березня 2024   Переглядів:21   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

«ПЕРВОЦВІТ – 2024»

Операція із збереження червонокнижних рослин



Шановні мешканці громади, Державна екологічна інспекція у Харківській області та виконавчий комітет Люботинської міської ради закликають вас не купувати первоцвіт і не створювати таким чином попит, який спричиняє винищення червонокнижних рослин України.

Наразі розпочато операцію «Первоцвіт – 2024» із посилення контролю торгівлі та заборони реалізації таких квітів, що буде тривати у весняний період поточного року.

Звертаємо вашу увагу на те, що відповідальність за порушення в даному випадку несе не тільки продавець первоцвіту, а й покупець.

Передбачене чинним законодавством України покарання за вчинення правопорушення:

  • ст. 88/1 Кодексу України про адміністративні правопорушення – штраф від 510 до 1700 грн.;
  • за повторні порушення, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України – штраф від 1700 грн. до 3655 грн. з конфіскацією об'єктів рослинного світу;   
  • за один екземпляр незаконно зірваної червонокнижної квітки передбачено виплату порушником   компенсації: (цибуля ведмежа) – 62 грн., шафрани (крокуси) та проліски – від 49 до 62 грн., сон-трава – від 37 до 62 грн.

Отже, просимо вас бути відповідальними та шанобливо ставитися до природи навколо.