Веб-портал міста Люботин » Головна » Ветеринарна медицина попереджає

 Ветеринарна медицина попереджає
Автор: Chekardina   Додано:1 листопада 2012   Переглядів:965   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

   Дирофіляріоз-гельмінтоз, що викликається нематодою Dirofilaria immitis. Розповсюджений  в країнах з теплим і помірним кліматом, включаючи південну частину Європи і Канаду. Останнім часом поширений і в Україні, а зокрема і на території Харківської області. Існує так само і другий вид, збудника яким є Dirofilaria repens, реєструється в країнах Середнього Сходу, Африки та Азії.

     Дирофіляріозом хворіють собаки, іноді кішки, у рідких випадках-люди. Проміжними господарями є комарі.

     Дирофілярії являють собою довгих тонких гельмінтів завдовжки 20-30 см.

     Дорослі особини паразитують в серці і прилеглих кровоносних судинах. Самки виділяють личинки (мікрофілярії) прямо в кров'яне русло. Мікрофілярій заковтуються самками комарів під час годування. Розвиток до личинки 3-й стадії в комарі відбувається на протязі 2 тижнів. До закінчення цього строку личинки присутні в ротовій частині комара і остаточний хазяїн заражається при укусі комара. У собак личинки 3-й стадії мігрують у підшкірні або подсерозні тканини і піддаються двом линькам на протязі  наступних декількох місяців; тільки після фіінальної линьки молоді особини Dirofilaria immitis переміщуються в серце через вени. Мінімальна тривалість препатентного періоду становить 6 місяців. Дорослі гельмінти живуть на протязі декількох років, і явний період захворювання відзначається на протязі більш ніж 5 років.

Діагностика грунтується на клінічних ознаках дисфункції серцево-судинної системи і виявленні мікрофілярій в крові. Існують і іммунодіагностичні тести, які  дозволяють діагностувати захворювання у тих випадках, коли неможливо визначити наявність мікрофілярій в крові.

    Існує ряд препаратів для лікування даного виду патології. Але при цьому завжди слід пам'ятати, що може виникнути токсична реакція в ході лікування через загибель гельмінтів і подальшої емболії судин, яка не рідко є причиною летального результату.

    В цілях профілактики собакам, що  досягли 3-місячного віку застосовують діетілкарбамазін. Застосовують препарат сезонно за місяць до сезону розвитку комарів і через два місяці після його закінчення. Так само застосовуються препарати івермектину і мілбеміціна кожен місяць протягом сезону.

 

 

 

лікар ветеринарної медицини  

Люботинської міської державної

лікарні ветеринарної медицини                                            Паценко О.А.