Веб-портал міста Люботин » Головна » Процедура огляду та видачі тіла померлої людни після набрання чинності новим Кримінальним процесуальним кодексом України

 Процедура огляду та видачі тіла померлої людни після набрання чинності новим Кримінальним процесуальним кодексом України
Автор: Svetlana   Додано:29 травня 2013   Переглядів:1538   Категорія - [Головна, Правова освіта населення]
 
 (голосів: 1)

Минуло майже півроку з часу, коли в Україні почав діяти новий Кримінальний процесуальний кодекс. Його недарма називають голови правовим документом після Конституції. Чи не кожному громадянин доводиться мати справи з правоохоронцями та судами.

Після набрання чинності новим Кримінальним процесуальні кодексом України з'явилось чимало безпідставних чуток з приводу процедури огляду та видачі тіла померлої людини.

Наразі   дане   питання   регулюється   статтею   238   Кримінальної процесуального кодексу України та «Порядком взаємодії між органам внутрішніх справ, закладами охорони здоров'я та прокуратури України при встановленні факту смерті людини» (надалі - Порядок), зареєстрованого Міністерстві юстиції України 18 грудня 2012 року за № 2106/22418.

На сьогоднішній день порядок видачі тіла померлої особи не змінився єдиною відмінністю є лише те, що згідно з нормами нового КПК України, дозвіл на видачу трупа надається лише прокурором ( а не прокурором та слідчим, як це було раніше).

Згідно з положеннями Порядку, якщо у випадку повідомлення органів внутрішніх справ про смерть людини за наявності ознак насильницької смерті або підозри на таку, до приїзду працівників органів внутрішніх справ або прокуратури на місце події,забороняється порушувати обстановку за місцезнаходженням трупа, переміщати його, ініціювати такі дії присутнім на місці події особам, у тому числі родичам померлих.

За наявності підстав вважати, що смерть особи має насильницький характер, за постановою слідчого або прокурора труп направляється для проведення експертизи.

Тіла померлих на території Харківського району направляються до Харківського обласного бюро судово-медичної експертизи (м. Харків, вул. Дмитрівська,14), відділення № 1 Відділу експертизи трупів ХОБСМЕ (м. Харків пров. Балакірєва,3-а), відділення №2 Відділу експертизи трупів ХОБСМЕ (м. Харків вул. Корчагінців,35), або до Харківської обласної клінічної лікарні (кабінет судово-медичного експерта м. Харків, пр. Правди, 13).

Взагалі не направляються для проведення судово-медичної експертизи трупи людей віком понад 60 років та трупи людей, які померли за місцем їх проживання, за наявності диспансерного спостереження лікарями за хворими, при відсутності ознак насильницької смерті чи підозри на таку. У таких випадках на місце виявлення смерті особи обов'язково виїжджає лікар, який вирішує питання про можливість встановлення причини смерті без патологоанатомічного розтину та видачі лікарського свідоцтва про смерть, а працівником органу внутрішніх справ при цьому складається висновок щодо ненасильницької смерті людини.

У випадках, коли тіло померлої людини було направлено для проведення експертизи, родичам померлого необхідно звернутися до прокуратури району, за місцем встановлення факту смерті особи. Так, якщо факт смерті було встановлено на території Харківського району Харківської області, необхідно звертатися до Харківської міжрайонної прокуратури за адресою: м. Харків, Комсомольське Шосе, 52 (ст. м. Холодна Гора).

Для отримання дозволу на видачу трупу при собі необхідно мати оригінал лікарського свідоцтва про смерть, оригінал паспорту громадянина України особи, яка буде отримувати труп померлої особи.

Після пред'явлення всіх необхідних документів працівниками Харківської міжрайонної прокуратури в найкоротший термін видається дозвіл на видачу трупа. При цьому, ніякі грошові кошти за видачу дозволів не надаються.

 

Прокурор Харківської міжрайонної

прокуратури, юрист 3 класу

Н. Коваленко