Вибір професії
Автор: Svetlana   Додано:7 серпня 2015   Переглядів:999   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

   Вибір професії – це складний і відповідальний момент в житті кожної людини. І, щоб його здійснити, потрібно враховувати всі сторони професійного самовизначення. Основним принципом, формулою вибору професії, повинен бути всебічний аналіз власного «хочу», «можу», «треба».

   Перший елемент формули «хочу» вимагає аналізу наявних потреб, інтересів, бажань. Це те, що вам подобається у професії. Ви повинні подумати, чи зможете цього досягнути. Для цього ви переходите до аналізу другого елементу - «можу».

   «Можу» - це наявність рівня знань, вмінь, навичок, уваги, мислення, пам’яті, волі, темпераменту і рис характеру, здібностей. Це також фізичний розвиток і стан здоров’я, необхідні для обраної професії. Адже можна багато хотіти, та нічого не вміти і не мати даних, щоб навчитися.

«Треба» - попит на обрану професію на ринку праці.

   Обираючи професію, ознайомтесь з інформацією про світ професій, вивчіть себе, складіть уявлення про свої інтереси, здібності, нахили. З’ясуйте, чи немає у вас медичних протипоказань щодо обраної професії. Знайдіть можливість зустрітися з представником цієї професії і дізнайтесь, в якому навчальному закладі можна отримати відповідну кваліфікацію. З’ясуйте, чи користується обрана вами професія попитом на ринку праці.

   Проаналізуйте отримані відповіді: якщо тричі повторюється одна і та ж сама професія – вибір зроблено вірно.

  Якщо у вас виникли труднощі в реалізації перерахованих порад, або ви не знаєте, на що треба мобілізувати свої зусилля, щоб ваша мрія стала реальністю, звертайтеся до Люботинського міського центру зайнятості  – профконсультант допоможе зробити Вам правильний вибір!