Веб-портал міста Люботин » Головна » До 30-річчя Чорнобильської катастрофи

 До 30-річчя Чорнобильської катастрофи
Автор: Chekardina   Додано:27 квітня 2016   Переглядів:846   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

 

До 30-річчя Чорнобильської катастрофи

 

26 квітня 1986 року. Перша година 23 хвилини.

В пам’яті українського народу це день чорнобильського лиха, болю, суму, і забути це, й викреслити із нашої пам’яті – неможливо.

Чорнобиль… Це слово стало символом горя і страждань, покинутих домівок, розорених гнізд. А 30 років тому це було звичайне українське містечко, яких сотні в Україні.

Тієї страшної ночі пожежники разом з персоналом АЕС першими пішли на невидиму смерть. Вони зупинили вогонь, тим самим відвели ще більшу катастрофу, яка могла статися, коли б він перекинувся на інші реактори. В цю квітневу ніч у хаосі пожежі вони і не думали про геройство. Ніколи було. Вони працювали... Рятували атомну станцію, рятували Прип’ять, Чорнобиль,  Чернігів, Київ. Усіх нас… А потім були евакуація та ліквідація наслідків. 

Ліквідатори. Їх об’єднала біда. І де б вони не народились, в яких краях не проживали – в їх життєвому паспорті значиться прописка: ЧОРНОБИЛЕЦЬ. Нам навіть чути про ті події моторошно а їм довелось там бути.

Сьогодні, в цей день, наша глибока вдячність і доземний уклін всім тим, хто ризикуючи своїм здоров’ям і життям брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції, відроджував і продовжує відроджувати до нового життя спалену радіацією землю. А ще це день пам’яті та шани всім, хто сьогодні не з нами. І серед них 56 люботинців.  

В цей трагічний для всього світу день, Південна залізниця в знак пам’яті про цю страшну трагедію випустила в світ електропоїзд під назвою «Чорнобилець».  Тож нехай люди, які побачать цю назву, на хвилину замисляться про цю страшну трагедію та про героїв які ціною свого здоров’я та життя ліквідовували її наслідки.

 


Урочиста церемонія пуску електропоїзда «Чорнобилець», присвячена Міжнародному дню пам’яті Чорнобиля відбулася 26 квітня. Міський голова Леонід Іванович Лазуренко, начальник регіональної філії Південна залізниця Микола Григорович Уманець, та голова Люботинської організації Союз «Чорнобиль України» Микола Володимирович Глущенко у своїх виступах дякували ліквідаторам наслідків аварії за проявлений героїзм та бажали всім міцного здоров’я.

У міському парку біля пам’ятного знаку жертвам Чорнобильської катастрофи відбувся мітинг, на якому міський голова провів нагородження.  За активну громадську позицію, значний особистий внесок в забезпечення діяльності Люботинського товариства «Союз Чорнобиль України» та з нагоди 30-ї річниці Чорнобильської катастрофи, грамоту виконавчого комітету Люботинської міської ради отримав Старченко Олександр Анатолійович та  подяки -  Загоруйко Тетяна Михайлівна і Кольцов Василь Іванович.

Леонід Іванович вручив прапор Люботинського товариства «Союз Чорнобиль України»  голові організації  Глущенку Миколі Володимировичу. 

Пам’ять всіх, хто загинув в наслідок Чорнобильської катастрофи вшанували хвилиною мовчання, до пам’ятного знаку жертвам Чорнобильської катастрофи поклали квіти.

 

 

До 30-річчя Чорнобильської катастрофи

 

 

 

До 30-річчя Чорнобильської катастрофи

 

 

 

До 30-річчя Чорнобильської катастрофи