Веб-портал міста Люботин » Головна » ОБЕРЕЖНО!!! БРУЦЕЛЬОЗ!!!

 ОБЕРЕЖНО!!! БРУЦЕЛЬОЗ!!!
Автор: Svetlana   Додано:10 квітня 2018   Переглядів:1631   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

ОБЕРЕЖНО!!! БРУЦЕЛЬОЗ!!!

  Бруцельоз- захворювання людини і тварин, що викликається різними видами бруцел. Передається аліментарним, контактно-побутовим і аерогенним шляхом. Характеризується лихоманкою, ураженням кісток і суглобів, ретикуло-ендотеліальної, серцево-судинної, нервової, ендокринної та інших систем організму. Має хронічний перебіг.

Зараження відбувається від хворих тварин аліментарним шляхом (при вживанні сирого молока, бринзи, сиру, масла), контактно-побутовим - через шкіру (при догляді за тваринами) і аерогенним шляхом (з пилом, що містить бруцели). Бруцельоз у людини частіше зустрічається у зимово-весняний період.
Симптоми
Захворювання починається або гостро (за 3-5 днів), або поступово (протягом 1-3 тижнів).
Основні симптоми: температура тіла піднімається повільно, поступово, досягаючи до сьомого дня хвороби 39-40°С і вище, тримається на такому рівні кілька днів, а потім поступово знижується до нормальних або субфебрильних цифр. У крові анемія, ретикулоцитоз, тромбоцитопенія у 2/3 випадків лейкопенія, в інших – нормальний вміст лейкоцитів або збільшення їх кількості, лімфоцитоз, моноцитопения, ШОЕ збільшена або в нормі.
Діагностика
Основні методи діагностики бруцельозу – серологічні методи дослідження і шкірно-алергічна проба Бюрне. Використовується реакція аглютинації Райта, вона позитивна з 10-11 дня хвороби в титрах 1:200 1:800 і вище. Вирішальне значення для діагностики має підвищення титру антитіл, особливо у щеплених протибруцельозу.
Лікування
 Бруцельоз лікують комплексно. Застосовують етіологічні, патогенетичні, симптоматичні засоби, фізіотерапевтичне та санаторно-курортне лікування при обов'язковій госпіталізації хворих у стаціонар.
  Основним і найбільш ефективним методом лікування (стійке видужання у 80% хворих) євакцинотерапія. Протибруцелльозну вакцину можна вводити підшкірно або підшкірно. В/В введення вакцини через різко виражених реакцій використовується рідше.

Профілактика бруцельозу: ліквідація гранулем вогнищ серед тварин і профілактика харчових заражень, проведення специфічної вакцинації осіб з 7-річного віку з негативними серологічними і алергічними реакціями на бруцельоз при наявності показань.

 

Начальник Люботинського міського

відділу Головного управління

Держпродспоживслужбив Харківській області 

Ільченко О.С.