Веб-портал міста Люботин » Головна » ПАТ «Харківгаз» встановив майже 50% від запланованої на цей рік кількості загальнобудинкових лічильників

 ПАТ «Харківгаз» встановив майже 50% від запланованої на цей рік кількості загальнобудинкових лічильників
Автор: Svetlana   Додано:10 листопада 2016   Переглядів:674   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

ПАТ «Харківгаз» встановив майже 50% від запланованої на цей рік кількості загальнобудинкових лічильників

  З початку 2016 року в Харківській області встановлено 240 загальнобудинкових лічильників газу за кошти ПАТ «Харківгаз». Але кошти газової компанії є лише одним з трьох передбачених законом джерел фінансування робіт по забезпеченню обліку газу у населення.

  Фактично встановлення газових лічильників для населення в Харківської області фінансується виключно за кошти ПАТ «Харківгаз». Місцеві бюджети поки таку можливість ігнорують.

  В затвердженому НКРЕКП тарифі ПАТ «Харківгаз» передбачені витрати на встановлення мешканцям багатоповерхівок загальнобудинкових лічильників газу. Загалом до кінця 2016 року газова компанія повинна встановити понад 500 таких приладів.

  «Заяви деяких політиків, що газова компанія повинна встановити всім індивідуальні лічильники і за власний кошт – це популізм та спекуляція. Газова компанія може витратити кошти, які закладені в тариф і оплачені споживачами газу», -  зазначив комерційний директор ПАТ «Харківгаз» Юрій Маслюк.

  Що стосується сплати споживачами за газ, за рахунок чого формується фінансовий ресурс для впровадження приладового обліку, то мешканці області (без м. Харків) заборгували за газ 400 млн. грн. З яких близько 10% мало б спрямуватись в якості тарифу на оплату послуг ПАТ «Харківгаз». Але значна сума боргу населення вже майже дорівнює річному розміру  інвестиційної програми компанії.

  «Фактично, встановлення безкоштовних лічильників і ремонт газових мереж сьогодні проводиться за рахунок накопичення боргів нашою компанією. Через це нема можливості забезпечити оплату праці працівникам навіть на рівні середньої по регіону.  Але підприємство робить все можливе, щоб зі свого боку виконати Закон про комерційний облік», - повідомив Юрій Маслюк.

  Показання встановлених загальнобудинкових лічильників газу щомісячно фіксуватимуться представниками балансоутримувача будинку та газової компанії. Кожен мешканець будинку має право бути присутнім під час зняття показань.

  Також, ПАТ «Харківгаз» пропонує представникам місцевих органів влади зробити поквартирний перепис населення, де люди кажуть про невідповідність мешкаючих. Потім по цим спискам відбудеться нарахування обсягів використаного газу лише на фактично проживаючих в будинку споживачів.

 

  Довідка: ПАТ «Харківгаз» здійснює розподіл природного газу на території Харківської області. Підприємство обслуговує 17 тис. км. газопроводів. Щорічні обсяги транспортування складають близько 800  млн. м. куб. природного газу. ПАТ «Харківгаз» забезпечує природним газом понад 450 тис. домоволодінь Харківщини. Підприємство є одним з найбільших роботодавців та платників податків області. Штат підприємства складає близько 3 тис. працівників. Щорічні податкові відрахування Компанії до бюджетів усіх рівнів становлять більше 100 млн. гривень.