Веб-портал міста Люботин » Головна » Держбюджет не оплатив 1,2 млрд гривень за спожитий субсидіантами Харківщини газ

 Держбюджет не оплатив 1,2 млрд гривень за спожитий субсидіантами Харківщини газ
Автор: Svetlana   Додано:22 січня 2018   Переглядів:472   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Держбюджет не оплатив 1,2 млрд гривень за спожитий субсидіантами Харківщини газ

 

Станом на 1 січня 2018 року державний бюджет заборгував 1,2 млрд. грн. за газ, поставлений ТОВ «ХАРКІВГАЗ ЗБУТ» для субсидіантів та пільговиків Харківщини. Через відсутність державної компенсації за газ, спожитий субсидіантами та пільговиками, без оплати залишилось понад 172 млн. куб. м палива, оптовим постачальником якого, за дорученням Кабміну, є державна компанія НАК «Нафтогаз України».

 

В ціні газу для населення доля НАК «Нафтогаз України» становить 85%. Тож ТОВ «ХАРКІВГАЗ ЗБУТ», як постачальник газу для населення в рамках ПСО, забезпечує облік таких поставок та обслуговує розрахунки за них.

З підвищенням ціни газу для населення на Харківщині вдвічі збільшилась кількість родин, що отримують державну допомогу на оплату цього енергоносія.

«Наразі субсидії та пільги отримують майже 490 тис. домоволодінь, яким держава компенсує частину вартості газу. Це більше половини від загальної кількості клієнтів компанії.  За відсутності компенсації із бюджету по субсидіям ТОВ «ХАРКІВГАЗ ЗБУТ» не може здійснити розрахунки з «Нафтогазом». Тобто, через державний борг за газ, спожитий пільговиками і субсидіантами, виникає борг компанії перед «Нафтогазом», - зазначила начальник управління розрахунків за газ ТОВ «ХАРКІВГАЗ ЗБУТ» Тетяна Харченко.

З початку опалювального сезону, заборгованість мешканців області за спожитий газ зросла на 400 млн. грн. В результаті, в регіоні середня заборгованість на одного споживача палива перевищує 2,6 тис. грн. Це на чверть більше, ніж минулого року.

Оскільки єдиним оптовим постачальником газу для теплових компаній і населення є «Нафтогаз», то для погашення боргів ТОВ «ХАРКІВГАЗ ЗБУТ» просить своїх клієнтів-боржників невідкладно здійснити розрахунки. Саме так буде забезпечено безперебійне газопостачання області в зимовий період.

Також ТОВ «ХАРКІВГАЗ ЗБУТ» рекомендує малозабезпеченим родинам не зволікати з оформленням субсидій. В разі не можливості оплати ними існуючого боргу в повному обсязі, необхідно звернутись в компанію для укладання договору-реструктуризації.

  

Довідка: ТОВ «ХАРКІВГАЗ ЗБУТ» здійснює постачання природного газу на території Харківської області (в т.ч. м. Харків) з 01 липня 2015р. Підприємство обслуговує більше 960 тис. побутових споживачів регіону, 3,7 тис. промислових та комунально-побутових об’єктів.